|
|
Depressie
Depressie

‘De wereld is zwart!
Het valt als een zware deken om me heen.’

Het is heel normaal en menselijk als je last hebt van stemmingswisselingen.
Een neerslachtige, sombere stemming is gelukkig niet gelijk een depressie.
En je depri voelen is vaak maar een korte somberheid.
Maar wat nu als dit langer aanhoudt? Wanneer wordt het dan wel een depressie? En is het misschien niet gewoon een burn-out?

Een Depressie en een Burn-out verschillen op een aantal punten van elkaar:
Een Burn-out komt vaak door langdurig hoge stress, met name op het werk of in combinatie met het gezin. Het is bijna altijd te verklaren.
Een depressie komt vaak vanuit het verleden, door traumatische gebeurtenissen of door genetische aanleg. Verklaren is niet altijd mogelijk en soms overvalt het je gewoon.

Je huisarts is degene die deze diagnose kan stellen. Het is dus belangrijk om eerst een gesprek aan te vragen en met je huisarts te bespreken wat er allemaal met je gebeurt. Daarna is het belangrijk om de juiste hulp voor jou te krijgen.
Het kan zijn dat de huisarts het gebruik van antidepressiva nodig vindt en daarnaast een behandeling door een therapeut of counselor adviseert.
De meest gebruikte therapievorm is Cognitieve Gedragstherapie. Hierbij wordt er gekeken naar hoe jij over dingen denkt en gaan we op zoek naar de niet-helpende gedachten die in bepaalde situaties ontstaan. Dit noemen we denkfouten. Deze gedachten gaan we onderzoeken, uitdagen en veranderen in helpende gedachten. Dit alles gebeurt tijdens het voeren van gesprekken en d.m.v. het maken van huiswerk in het werkboek

Grip krijgen op je gedachten en gevoelens en daardoor op je gedrag, is waar het om gaat om uit een depressie te komen.
Niemand weet hoe lang dat duurt, maar met de juiste handvatten ga je er komen.

Richtlijn: minimaal 16 sessies, maar zoveel als nodig is om vooruitgang te boeken.

Let op! Dit is per persoon verschillend